Vam je prispevek všeč?

Škofjeloški policisti so včeraj pozno zvečer obravnavali primer uhajanja ogljikovega monoksida v zasebnem prostoru. Ena oseba je bila odpeljana v zdravstveno ustanovo, ostale stanovalce so začasno nastanili pri sorodnikih.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, so kriminalisti opravili ogled kraja včerajšnje zastrupitve z ogljikovim monoksidom v okolici Škofje Loke. Ugotovili so, da je plin nastal pri uporabi nepravilno vgrajene kurilne naprave – kamina – v enem od prostorov stanovanjske hiše, ki ni omogočala odvajanja dima in se je ta po kurjenju na trda goriva začel kopičiti v hiši.

Zaradi zastrupitve so reševalci v zdravstveno ustanovo po dogodku odpeljali eno osebo, ki ni življenjsko ogrožena, še tri nepoškodovane osebe pa so bile evakuirane. Postopek še poteka, z ugotovitvami pa bodo kriminalisti seznanili pristojno državno tožilstvo.

Na portalu SOS112 pa je zapisano: »Ob 23.23 se je na Poljanski cesti v Gorenji vasi v večstanovanjskem objektu oseba zastrupila z ogljikovim monoksidom. Reševalci NMP Škofja Loka so opravili evakuacijo štirih oseb iz objekta. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja vas so objekt pregledali, opravili meritve plinov, prezračili prostore in prepovedali nadaljnje kurjenje in bivanje v objektu, dokler ustrezne službe ne preverijo delovanja kurilne naprave.«

Dodajam še opozorilo PU Kranj:

»Ogljikov monoksid nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles, v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Nevarnost zastrupitve s CO je tudi delovanje osebnega avtomobila v garaži ali uporaba odprtega ognja (brez ustreznega odvoda plinov) v zaprtih prostorih.

Že zelo majhna količina tega plina v zraku je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, je omotična, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo zmedenost, bruhanje, motnje vida, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem. Otroci, starejši in bolniki so na splošno bolj občutljivi že za zelo nizke koncentracije CO v zraku.

Pomembno je, da sami ne izvajamo posegov v dimnike in kurilne naprave ter da so redno nadzorovane in vzdrževane od pristojnih oseb.«

Foto: FB Gasilska enota Gorenja vas

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating