Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Moji starši, zlasti pa stari starši, in verjamem, da tudi od marsikoga drugega, so se radi spominjali »Stare Juge«. Kako je bilo takrat živeti, kaj so počeli, o odnosih s sosedi in kakšna je bila vladavina. Da je bilo takrat vse bolje  …

Od kod ta nostalgija … objokovanje starih časov …, da je bilo bolje. Statistično gledano in s tem že upoštevaje inflacijo skozi leta, danes zaslužimo skoraj 2,5-krat toliko kot takrat. Dopusta imamo več in privoščimo si lahko več luksuza.
Zakaj vam sploh pišem o tem? Glede na raziskave je v državah z največjo enakostjo med ljudmi tudi največ srečnih ljudi. Ko se ljudje primerjajo z drugimi in vidijo, da imajo drugi več, jih to moti, spravlja jih v stres. Če večjih razlik ni, je tega stresa manj. V Jugoslaviji ni bilo očitnega razslojevanja, vsi so imeli podobne plače, vsi so šli za dva tedna na dopust na Jadran. Danes so razlike postale precej očitnejše. Razlike med direktorji in delavci so ogromne. Bojda smo hoteli kapitalizem … in ja, pod njim statistično bolje živimo.
Sodobni čas je prinesel tudi družbena omrežja. Sedaj lahko vsak Janez za svojih tisoč prijateljev vidi, kje so hodili, kaj so jedli … Primerjanja z drugimi je še več. To vodi v splošno nezadovoljstvo.  In ker je psihično počutje eden temeljev zdravega življenja, vam polagam na srce: ne primerjajte se preveč.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

0 0 votes
Article Rating