Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Kateri šport je torej najboljši? V prvi vrsti tisti, v katerem uživate. Vam je v veselje in ste se z njim pripravljeni veliko ukvarjati na dolgi rok. A, kot običajno, bi vam vseeno dal nekaj nasvetov …

Prvi bi bil, da se ne ukvarjate le z enim športom. Razlogov za ta nasvet imam več. Eden je, da je čim bolj zabavno in se ne naveličate. Rad bi videl, da bi se vsi ljudje rekreirali. V profesionalni karieri sem srečal veliko ljudi, ki so si zaradi enoličnega športa poškodovali del telesa ali recimo »uničili« meniskuse ali hrustanec v kolenu. Najboljši primer za kolena so smučarji. Med zdravniki krožijo zgodbe o mladih fantih, ki so trenirali po 5-krat, 6-krat tedensko, nato pa še tekme za vikend in so bili pri 15 letih že tako rekoč brez hrustanca v kolenih (nogomet, košarka). Obremenjevanja sklepov na vedno enak način vsekakor ne morem svetovati.

Naslednji nasvet bi bil, da kar koli že delate, delajte vsaj nekaj tudi za moč. Raziskave sicer po mojem mnenju pretiravajo, da bi morali za moč delati tudi 50 in več odstotkov časa, ko se rekreiramo. Jasno … raziskave na podlagi fitnesa – koliko časa ste trenirali, kako intenzivno – je v tako kontroliranem okolju zelo lahko izvesti. Vendar pa moški veliko lahko pridobijo, če delajo na moči. Obstaja zanimiv povratni krog. Več ko ima moški testosterona, več ima mišične mase. In več ko ima mišične mase, več bo imel testosterona. Torej če noče pasti v andropavzo (moška oblika menopavze), bi svetoval, da vsaj občasno dela vaje s svojo težo ali se prime železne ročke.

Tretji predlog bi bil, da ne trenirate zelo velike količine vzdržljivostnih športov. Torej dolgi teki, kolesarjenje. Raziskave so tu vse enotne. Ljudje, ki so večji del življenja trenirali vzdržljivostne športe, imajo več ateroskleroze – zoženja arterij, kar vodi v zgodnejše srčne in možganske kapi in s tem zgodnjo smrt. Pred časom sem napisal, da so se naši predniki gibali po 4 ure dnevno. Mislim, da nam je vsem jasno, da so po večini hodili, nabirali, vmes tekli za ali pred živaljo, plezali na drevje in kopali po zemlji ter ruvali gomolje in korenine. Dolgotrajno, a nič kaj enolično.

Življenje si radi popestrimo, da ni dolgočasno. Gremo na dopust, na kavo, obiščemo bližnje mesto ali jezero, gremo na koncert …, zakaj si torej ne bi popestrili življenja tudi z več različnimi športi. Vsaj meni je pisano bilo vedno pri srcu.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

0 0 votes
Article Rating