Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Američani so objavili dokaj zanimivo raziskavo … Raziskovali so, koliko prehrana vpliva na preživetje po raku dojke in na splošno preživetje pri ženskah z že postavljeno diagnozo raka dojke od 1. do 3. stadija bolezni. Ženske so po diagnozi spremljali v povprečju nekaj več kot 12 let.

Ugotovili so, da prehrana z malo ogljikovimi hidrati (low-carb) zmanjša splošno umrljivost za 18 %, hrana bogata z rastlinami pa za 27 %. Nobena od teh dveh diet ni zmanjšala umrljivosti, specifične za raka dojke. Zanimivo pa so ugotovili, da zamenjava 3 % kalorij iz ogljikovih hidratov za kalorije iz ribjih beljakovin zmanjša umrljivost po raku dojke za 17 % in splošno umrljivost za 15 %.

Tako se zopet vračam k svojemu pisanju, da je najbolj zdrava mediteranska dieta (bogata z rastlinami in ribami). Je pa za razmisliti tudi o zmanjšanju ogljikovih hidratov …

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica