Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Dnevno se v službi srečujem s slabo vidljivostjo na ultrazvoku. Najbolj mi jo slabša visceralna maščoba. Večina se zna vprašati, kaj je pa to? To je maščoba, ki jo imamo med notranjimi organi, zlasti med črevesjem. In ja. Ta je za našo vrsto najbolj nezdrava. Sicer bi lahko pisal tudi o maščobi, ki je okoli prašičjih ledvic … verige maščobnih kislin so tako dolge, da jih naše telo ne more razgraditi. Ko jih enkrat zaužijemo, ostanejo v nas, dokler jih krematorij ne odstrani …

Visceralna maščoba je tista, ki dela zelo znano moško obliko debelosti – »beerbauh«, pri ženskah pa se vidi kot »žabji trebuh«. Nastane zaradi velikih količin ogljikovih hidratov v posameznih obrokih. Najbolj sporne so sladke pijače; sladkor gre najhitreje v kri. Krvni sladkor je v našem telesu zelo natančno uravnavan. Ko pa je skok sladkorja visok, pa na hitro lahko odvečni sladkor iz krvi odstranita le dva organa – jetra in mišice. Če sta oba zasičena, pa mora telo zelo hitro spreminjati sladkor v maščobo. In najbolje, še preden pride v sistemski krvni obtok – vsa kri iz prebavil gre po eni veni najprej v jetra, preden gre po celem telesu (sistemsko). Tako se lahko veliko sladkorja spremeni v maščobo že kar v maščobnem tkivu med črevesjem in v samih jetrih. Visceralno.

Znak nezdravega telesa pa je to zato, ker kaže na našo prehrano in pomanjkanje gibanja – ker mišice sicer lahko »pospravijo« veliko sladkorja in ga shranijo kot glikogen. Zlasti zamaščena jetra pa vodijo v bolezni. Najbolj znana posledica je sladkorna bolezen, drugi znani pa še ciroza in rak jeter. Dolgo se je mislilo, da je zamašenost jeter posledica alkohola ali sladkorne bolezni. Sedaj pa je vedno več indicev, da dejansko zamaščena jetra povzročajo sladkorno. Spremenjen metabolizem jeter, slabša odzivnost na inzulin s časom vodita k hujši zamaščenosti in proti sladkorni bolezni.

Nisem prijatelj s sladkorjem. Kot sem nakazal v prvem odstavku tega sestavka, mi je najboljša kava taka kot humor. Črna. Brez dodatkov.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

0 0 votes
Article Rating