Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Obregnil sem se že ob psihosomatiko. Danes bi se še malo bolj …

Z našim počutjem, čustvovanjem, zlasti pa zanikanjem obojega si lahko nakopljemo cel kup težav. Praktično ni bolezni, kjer ne bi imela psiha kaj zraven. Podobno kot so praktično vse jedi na žlico malo boljše, če vanje »stopi« prasec. Čustveni pretresi, še posebno pa njihovo zanikanje ali ignoriranje, nam lahko povzročijo fizično bolečino ali na zelo dolgi rok povečajo verjetnost kroničnih bolezni, oziroma do njih pride prej.

Po mojih izkušnjah se fizična bolečina lahko pojavi že v dnevu, dveh od dogodka. Kolikor sam opazim, so najpogostejša mesta bolečine križ, vrat, trebuh, ramena in seveda glava. V svoji praksi se srečujem predvsem z bolečinami v trebuhu. Ker se ukvarjam s področjem pod popkom, veliko žensk meni, da mora najprej h ginekologu, če jo nekaj spodaj boli. Res redka pa se posluša in čuti, kaj jo dejansko boli. Tako pridejo do mene z izjavo »Bolijo me jajčniki.« Ne vem, ali jih je 10 %, pri katerih to res drži. Prednjačijo težave s prebavo, zlasti napihnjenost, občutljiv mehur, bolečina, ki iz križa seva naprej … najpogosteje mesta bolečine sploh ne najdeva … Me pa prijetno preseneča, da narašča število žensk, ki si po ugotovitvi, da fizično ni nič narobe, same ali pa ob mojem vprašanju priznajo, da so imele čustvene težave ali več stresa v zadnjem času.

Imel sem prometno nezgodo z motorjem in sem po priporočilu kolega motorista šel do manualnega terapevta, da me je »naglihal«. Zlasti vrat in prsno hrbtenico. Jasno sva klepetala. On je izjavil, da vse hernije diskov nastanejo zaradi hudega čustvenega pretresa, zaradi katerega gremo v krč. Če ga ne razrešimo v 3 do 4 mesecih, po njegovem mnenju pretirana zategnjenost mišic in prek tega povečan tlak v medvretenčnih ploščicah privede do hernij. Morda ne čisto vse, a njegove izkušnje so take.

Tudi sam sem bil nekoč »hrbteničar«. Ko sem konkretno zarezal v svoje pretrese v življenju, se mi je hrbet čudežno sam pozdravil. Ne da bi sploh pomislil nanj.

John Sarno je pisal o tenzijskem sindromu. Skrajšano … da čustveni pretresi, stres povzročijo slabšo prekrvavitev v mišicah, tetivah in opornih tkivih ter to povzroči kronično bolečino.

Ob bolečini, pretresu, sami od sebe v obrambi zategnemo mišice. Problem seveda nastane, če ne izstopimo iz tega obrambnega položaja. Tako kroničen stres in nepredelane čustvene bolečine privedejo do kronične bolečine.

Toliko o psihosomatiki … pa me je nit vodila le po bolečinah … je pa tega neverjetno veliko. Po statistiki naj bi bilo največ bolniških staležev ravno zaradi kronične bolečine, križ pa konkretno prednjači.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

PREBERITE TUDI: Manj ogljikovih hidratov

PREBERITE TUDI: Najbolj nezdrava maščoba

PREBERITE TUDI: Opojne substance

PREBERITE TUDI: Navada – železna srajca

PREBERITE TUDI: Je treba delat

PREBERITE TUDI: THC

PREBERITE TUDI: THC – dodatek

 

0 0 votes
Article Rating