Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Kaj vse ne preberem zadnje čase o mikrobioti – naših nevidnih stanovalcih –, bakterijah, glivah in virusih, ki živijo na nas in predvsem v nas …

Tale zadnja je meni še posebno zabavna. Spremljali so dojenčke, rojene s carskim rezom, ki so polovico od njih po porodu premazali s tamponom, ki je bil prej v materini nožnici. V želji, da bi prenesli mikrobioto mame nanje, podobno kot da bi se rodili vaginalno. To je žal zaenkrat še vse eksperimentalno, saj morajo ugotoviti, kaj vse bi šlo lahko narobe oziroma kaj vse lahko prenesemo zdravniki na otroka. Pravno gledano je ogromna razlika med naravnim prenosom – vaginalni porod, ali če mi načrtno nekaj naredimo in potencialo prenesemo na dojenčka.

Da skrajšam … med drugim so raziskovali nevrološki razvoj dojenčka. Me ne preseneča, da so razlike. Pri 6 mesecih so bili tisti z dodatkom mamine mikrobiote za 10 % boljši od tistih, ki so imeli klasično proceduro ob carskem rezu. Če je tako pri pol leta, koliko morajo drugi nadoknaditi, saj se ta razlika s časom lahko še veča?

Zakaj me ne preseneča? Ker je sedaj že ogromno dokazov, na kaj vse mikrobiota vpliva … dokazano vpliva na počutje, lahko povečuje verjetnost depresije, shizofrenije, debelosti, občutek sitosti, trenira imunski sistem … lista se daljša vsako leto.

Po svoje je logično, da ima ogromen vpliv na nas. Če preštejemo vse celice našega telesa in vse bakterije na nas, predvsem pa v nas – črevo, je bakterij vsaj 4-krat več. Bakterije izločajo vse mogoče snovi, ki potem vplivajo na prebavila in marsikatere tudi potujejo po naši krvi ter vplivajo na organe. Moramo razumeti, da smo se skupaj razvijali. Bakterije v nas se prilagajajo naši vrsti že od pamtiveka. Ker je v nas ogromno različnih vrst bakterij, imajo one tudi zelo raznolike gene in s tem snovi, ki jih izločajo. Od skupnega števila genov v našem telesu je našega le 1 %, vse ostalo je od njih.

Misel. Feromoni pri ljudeh sicer niso dokazani, so le feromonski učinki. Dokazano je, da ženske svoje partnerje izberejo tudi podzavedno – feromoni – jim »zadišijo«. Naša najbolj očitna mesta izločanja feromonov so pazduhe in mednožje. Snovi, ki jih izločajo naše posebne znojnice v tem področju, potem razgradijo bakterije in iz tega nastanejo nezavedne substance, ki dražijo nos in centralni živčni sistem. Ampak … če jih v bistvu naredijo bakterije … je ženska potem izbrala njega ali njegovo mikrobioto? Kakorkoli že – vse za zdrave potomce.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

PREBERITE TUDI: Manj ogljikovih hidratov

PREBERITE TUDI: Najbolj nezdrava maščoba

PREBERITE TUDI: Opojne substance

PREBERITE TUDI: Navada – železna srajca

PREBERITE TUDI: Je treba delat

PREBERITE TUDI: THC

PREBERITE TUDI: THC – dodatek

PREBERITE TUDI: Ko ni več srčna bolečina

0 0 votes
Article Rating