Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Socialna mreža, osebno zadovoljstvo … sem že omenil, da močno vpliva na naše zdravje in počutje. Seveda nič od tega bolj kot naša partnerska veza.

Ne vem, koliko se vsi strinjate s tem, a moje mnenje je, da brez seksa veza počasi začne hirati in ostane le še njena lupina. Lahko je le še spoštovanje in prijateljstvo, a to je aseksualna veza.

Ne bom vam dolgovezil o odnosu, kako ga negovati, da sta oba vsaj zadovoljna in s tem bolj dovzetna za spolne odnose. Ostanimo pri ginekologiji. Pri večini žensk je hitro jasno, katera ima redne spolne odnose, ko sede na moj stol. Marsikatera tudi potarna. Z daljšo vezo ženska navadno potrebuje dlje časa, da se ogreje za svojega junaka. Danes ena o erogenih conah …

Imamo posebna živčna tipala, ki prevajajo spolni užitek oziroma vzburjenje v možgane. Ta tipala se imenujejo Krausova telesca. Najdemo jih marsikje … na klitorisu oziroma na penisu (zlasti glansu), sramnih ustnicah oziroma po telesu in korenu penisa, po sprednji steni nožnice; največ na prehodu sečnice navzgor proti mehurju – to je na koncu bolj nagubanega dela sprednjega dela nožnice, približno 3 cm v globini – tako imenovana G-točka, na materničnem vratu, na bradavicah prsi, okoli anusa, ustnicah … Večinoma smo moški in ženske precej podobno dovzetni na teh točkah, le da imajo moški (glej ta šok!) bistveno bolj vse skoncentrirano na penisu.

So pa Krausova telesca tudi na drugih mestih, recimo na roženici in v večini sklepnih ovojnic. Najbrž zato nekaterim paše in vzburja poljubljanje zaprtih oči ali masaža podplatov. Nasvet je preprost. Raziskujte in zlasti pogovarjajte se o tem.

S tem, ko naštevam, ne povem veliko. Večini najbrž ne pomaga kaj dosti. Razlog je več kot očiten. Glavna erogena cona so naši možgani. Le kam gredo vsi ti dražljaji … Tu pa pride do bistvene razlike med spoloma. Ko se moški ogreje … misli le na eno stvar. Seks. Kako bo prodrl v partnerko in šel proti vrhuncu … Ženske po drugi strani … mislijo na seks … ampak jim misli in vzburjenje moti celodnevno dogajanje. Kreg s partnerjem ob jutranji kavi, stres v službi, zahtevni otroci … se ne sprosti in se bistveno počasneje vzburi. Predigra se torej začne zjutraj. Z normalnim, nestresnim odnosom s partnerjem, njegovim razumevanjem in oporo … ni nujno, da je dovolj nekaj strastnih poljubov in trd penis, da bo takoj za stvar. Druga varianta pa je seveda seks zjutraj. Naspana glava, še neobremenjena.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

PREBERITE TUDI: Manj ogljikovih hidratov

PREBERITE TUDI: Najbolj nezdrava maščoba

PREBERITE TUDI: Opojne substance

PREBERITE TUDI: Navada – železna srajca

PREBERITE TUDI: Je treba delat

PREBERITE TUDI: THC

PREBERITE TUDI: THC – dodatek

PREBERITE TUDI: Ko ni več le srčna bolečina

PREBERITE TUDI: Fuj pa bacili

PREBERITE TUDI: Obdobje naravne savne

PREBERITE TUDI: Tehtnica

PREBERITE TUDI: O prehrani

PREBERITE TUDI: Na prosto – v fitnesu

0 0 votes
Article Rating