Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Pisal sem že o mikrobioti. Danes bom posvetil z lučjo malo bolj na moje področje.

Mislim, da sem že navrgel podatek, da je bakterij na, predvsem pa v nas bistveno več, kot je naših lastnih celic. Pravzaprav naj bi jih bilo vsaj 4-krat več. In več kot očitno nas to dela z njimi simbiotska bitja. Brez njih hitro zapustimo ta svet. Imamo seveda slabe bakterije, ki niso naši prebivalci in nam škodijo. Proti tem se zdravniki borimo z antibiotiki. Tudi naše lastne pa nam lahko delajo težave, če zapustijo svojo normalno življenjsko nišo in se naselijo drugje.

Najbolj težavna, ker je lahko tudi nevarna, je naša črevesna bakterija Escherichia coli. Če se naseli v področje spolovil, zlasti pa sečil, je prava nadloga. Ona povzroči veliko večino vnetij mehurja pri ženskah. Prav iz nožnice se jo sicer redko izolira iz brisa, dokaj rada pa je na vhodu v nožnico, kjer niti ne dela vidnega vnetja, ampak draži sluznico in kožo, kar pa več kot očitno občuti prizadeta ženska.

Najbolj pogosta probleme povzročajoča bakterija v ginekologiji pa je Gardnerella vaginalis. Še ena črevesna bakterija, ki jo prav tako kot Escherichio imamo prav vsi ljudje. Ona pa ne dela vnetja. Ne draži kože, nič ne srbi in ne peče. Pogosto je edino čutilo, ki jo dobro zazna, nos, saj dela precej smrdeče običajno nekoliko bolj obilne in viskozne izcedke. Ker ona živi v okoljih z malo ali nič kisika, je s prihodom umetnih materialov in ideje, da so ščitniki perila dobra stvar, prišlo do prave pandemije. Ni ambulante, ko ne bi vsaj dvema pacientkama predpisal terapijo zanjo. Najtežje je pacientke prepričati, da so ščitniki perila za pustiti na trgovinski polici.

Ne vem, kako gledajo drugi ginekologi na higieno. Najbrž bo marsikateri bralki čudno ali celo odurno, če napišem, da sem pristaš samo vode.

Nekako ste morda dojeli, da imamo normalno bakterijsko populacijo po telesu. Spolovila seveda niso nobena izjema. Najbolj zaželene so bakterije iz roda Lactobacillov – mlečnokislinske bakterije. One za preživetje nujno potrebujejo kisik. Le zakaj mora perilo dihati … Najbrž tudi vsi veste, da z umivanjem rok z milom ne čistimo le umazanije z rok, ampak tudi pobijamo bakterije. Njihovo veliko večino. Če torej s katerim koli milom ali, če rečem, intimnim milom umivamo spolovilo, bomo pobili večino bakterij, s katerimi pride milo v stik. S tem se izprazni prostor na našem telesu in se naselijo ter namnožijo bakterije iz okolice ali zanešene od malo dlje. Črevo ni daleč. Njegove bakterije pa izredno številne. Sem ter tja milo navadno ni problem, redno pa …

Intimna mila so relativno pogosta tema debate v ambulanti. Ženske hočejo biti čiste in dišeče. Kaj je čisto za človeško telo in kako si to predstavlja sodobni človek, sta pogosto dva zelo ločena pojma. Marsikatera tudi rada pove, da ji intimno milo pomaga. Aha … poglejmo iz logičnega vidika. Ima neko bakterijo, ki ji draži spolovilo, ker se umije z milom, seveda pobije z njim večino teh bakterij in draženje se zmanjša. Pobija seveda tudi dobre bakterije, ki so navadno tudi bolj občutljive od novih prišlekov. Edino, kar naredi z intimnim milom, je, da se zacikla. Če se ne umije z njim, jo draži, če se, začasno pobije vsiljivke in za pol dneva ali dan je bolje. Težko preneha s tem početjem. Obstajajo sicer probiotiki za intimno področje. Pa mislite, da kaj dosti pomagajo, če jih sproti pobijaš z milom?

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

PREBERITE TUDI: Manj ogljikovih hidratov

PREBERITE TUDI: Najbolj nezdrava maščoba

PREBERITE TUDI: Opojne substance

PREBERITE TUDI: Navada – železna srajca

PREBERITE TUDI: Je treba delat

PREBERITE TUDI: THC

PREBERITE TUDI: THC – dodatek

PREBERITE TUDI: Ko ni več le srčna bolečina

PREBERITE TUDI: Fuj pa bacili

PREBERITE TUDI: Obdobje naravne savne

PREBERITE TUDI: Tehtnica

PREBERITE TUDI: O prehrani

PREBERITE TUDI: Na prosto – v fitnesu

PREBERITE TUDI: Erogene cone

PREBERITE TUDI: Ultra predelana hrana

0 0 votes
Article Rating