Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Uradna medicina vedno pridiga, da si je potrebno zastaviti cilje pri hujšanju. Koliko, do kdaj. Tako dela naša psihologija. Če si zastavimo cilj in ga dosežemo, je super. Postanemo motivirani in sledimo načrtu dalje. Venomer si postavljamo nove cilje in upamo, da žanjemo njihove sadove.

A pogosteje kot ne … ciljev ljudje ne dosežejo. Ne brez resnega dela in velikih sprememb v prehrani. Ko človek resno zareže v svoje najljubše jedi, začne živalsko trpeti ob športu … ne bo večno vztrajal. Vsaj večina ne. Najbrž je razlog, da si ljudje zastavijo previsoko leteče cilje. Recimo 20 kilogramov v enem letu. Zakaj ne bi bil cilj najprej le zmanjšanje sladkorja ali maščob. Ne ukinitev … omejitev. Recimo: sladkor bom jedel le 3-krat tedensko in se ga ne bom preobjedel. Ali: sladkarije bom imel le kot desert po večjem obroku. Ali pa: omejil se bom izključno na 4 obroke na dan, brez kakršnih koli vmesnih prigrizkov. Tretja možnost: 2-krat tedensko se bom toliko rekreiral, da se bom preznojil. Boljše? Meni je realnejše. Majhni koraki.

Naše telo je hecno. Če človek shujša, mora novo telesno težo ohranjati vsaj dve leti, sicer bo, v kolikor bo popustil, zelo hitro skočil nazaj na začetno težo. Če ne celo še malo dodal … Zelo znani jo-jo efekt. Vsi, ki so večkrat hujšali v življenju, ga dobro poznajo. Posledično nobena dieta ni učinkovita na dolgi rok. Kar nekaj diet je pametnih, a nobena ni v osnovi shujševalna. Ampak … zdrava. Najbolj raziskana zdrava dieta – prehrana je mediteranska.

Zakaj sem dregnil ob cilje? Sam jih ne maram. Raje imam pot. Saj življenje je pot. Prava rešitev za prekomerno težo je v spremembi načina življenja. Sprememba poti.

Začne se običajno z majhnimi koraki, ki jih uvedemo v življenje, nič pretirano drastičnega, kot primeri malo prej. In počasi lahko svoje življenje spreminjamo. Spremenimo malo prehrano, več se gibamo, uživamo življenje na zraku in dobri družbi. Vidimo, da smo bolj polni energije in se počasi spreminjamo dalje. Stremimo k zdravju in opuščamo slabe navade ter uvajamo nove. Osvobodimo se slabih navad.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

0 0 votes
Article Rating