Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Danes bo bolj dolga, a vzdržite z menoj, na koncu bo dobra poanta. Gre za raziskavo, ki sem jo prebral pred dobrim desetletjem, a jo še danes redno omenjam svojim pacientkam.

Pri človeku feromoni niso dokazani, le feromonski učinki. Torej snovi, ki jih drugi oddajajo, vplivajo na naš odziv nanje, do sedaj pa še nismo odkrili niti ene same take molekule.

Mislim, da se moramo strinjati, da so moški tisti, ki »lovijo« ženske, one pa na koncu izberejo. In raziskovalci so postavili hipotezo, da si izbirajo moškega, s katerim bi lahko imele zdrave potomce. Govorimo seveda o vonju moškega iz časa lovstva in nabiralništva. In ne o sodobnem moškem, pri katerem za uspešen lov na žalost več pomenijo debelina denarnice, velikost bicepsa in kateri pametni telefon nosi v žepu … No, tudi nekoč je moški več veljal, če je bil uspešen lovec, vodja ali znal nekaj res dobro narediti … recimo kamnito ost za sulico.

Če govorimo o zdravih potomcih, je najbrž najpomembnejši imunski sistem. In ena pomembnejših beljakovin pri njem je HLA. Iz spomina pomnim, da ena od teh HLA beljakovin (družina je precejšnja) pobira koščke beljakovin iz notranjosti celice in jih predstavlja na površini celice mimoidočim imunskim celicam. Tako imunski sistem izve, ali je slučajno celica okužena z virusom ali v njej celo nastajajo zametki tumorja in jo posledično imunske celice uničijo. Vse HLA beljakovine pa so seveda tako ali drugače povezane z imunskim odzivom.

Nazaj k raziskavi. Raziskovalci so na podlagi pomembnosti imunskega sistema na neki univerzi v ZDA 100 samskim moškim in 100 samskim ženskam določili HLA gene. Naročili so fantom, da se zjutraj stuširajo brez mila, so cel dan brez deodoranta ali parfuma in počnejo vse, kar bi tudi sicer. Gredo na predavanja, študirajo, se rekreirajo … normalen dan. Ves dan pa so v isti majici, je ne menjajo. Zvečer pa so morali prinesti majice v neko veliko sobo. Ko so oni odšli, so prišle dame. In vonjale. Majice, seveda. Za vsako posamezno majico so morale oceniti, koliko jim je vonj privlačen. Pisec je celo napisal, da je ena od študentk na vse možne načine hotela dobiti podatke od enega lastnika majice.

Nato so iz predala potegnili analize HLA genov in primerjali z ocenami žensk vonjav neznanih moških. In ja, res so ženskam bolj »dišali« moški, ki so imeli od njih čim bolj različne HLA gene.

OK, dolgo pisanje o neki recimo logični stvari. A tu pride do tiste poante … Namreč … Ženske, ki so jemale hormonske kontracepcijske tabletke, so bolje ocenile moške, ki so imeli njim čim bolj podobne HLA gene. Torej. Dekleta, ne bodite na tabletkah, ko ste samske in še izbirate svojega »šoceljna«. Po nekaj letih skupnega življenja si boste želele otroke. Prenehate s tabletkami … Bodo partnerji še dišali? Bodo otroci zdravi? Bodo sploh nastali? Kakšna bo vajina veza, če vam ne bo več dišal, kot bi moral? Vprašanja se kar sama porajajo …

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

PREBERITE TUDI: Kako začeti

PREBERITE TUDI: Žeblji, plastika in cigarete

PREBERITE TUDI: Zakopana čustva

PREBERITE TUDI: Nostalgija

PREBERITE TUDI: Da ne bomo kot ćevapčić

PREBERITE TUDI: Za naše možgane gre

PREBERITE TUDI: Sklad za odškodnine

PREBERITE TUDI: Gonja proti debelosti

PREBERITE TUDI: Razpnimo pljuča

PREBERITE TUDI: Pisanica

PREBERITE TUDI: Manj ogljikovih hidratov

PREBERITE TUDI: Najbolj nezdrava maščoba

PREBERITE TUDI: Opojne substance

PREBERITE TUDI: Navada – železna srajca

PREBERITE TUDI: Je treba delat

PREBERITE TUDI: THC

PREBERITE TUDI: THC – dodatek

PREBERITE TUDI: Ko ni več le srčna bolečina

PREBERITE TUDI: Fuj pa bacili

PREBERITE TUDI: Obdobje naravne savne

PREBERITE TUDI: Tehtnica

PREBERITE TUDI: O prehrani

PREBERITE TUDI: Na prosto – v fitnesu

PREBERITE TUDI: Erogene cone

PREBERITE TUDI: Ultra predelana hrana

PREBERITE TUDI: Mikrobiota in intimna mila

PREBERITE TUDI: Indeks telesne mase

PREBERITE TUDI: Lokalni estrogen po raku dojke

PREBERITE TUDI: Bomo kmalu Američani?

PREBERITE TUDI: Bakterijska vaginoza

PREBERITE TUDI: Prepoved prodaje tobačnih izdelkov

PREBERITE TUDI: Malo o spanju

PREBERITE TUDI: Nikoli ni povsem prepozno

PREBERITE TUDI: Oh … ti drek

PREBERITE TUDI: Pogled v spodnjice

PREBERITE TUDI: Osnovne točke

PREBERITE TUDI: Želodec, ki nekaj sporoča

PREBERITE TUDI: Ne bodi ga len

PREBERITE TUDI: THC in najstniki

0 0 votes
Article Rating