Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Največji krivec za debelost po svetu je brez dvoma sladkor. Pa je vsak sladkor enak?

Primerjajmo dve živili; jabolko in piškot. Jabolko ima v povprečju 10 gramov sladkorja na 100 gramov teže. Bojda ima povprečen piškot 30 gramov na 100 gramov. Jabolko običajne velikosti ima okoli 20 gramov sladkorja, pač odvisno od velikosti in vrste. Recimo, da je to primerljivo 5 piškotom.

Kakšna pa je razlika za telo, če pojemo 20 gramov sladkorja v obliki piškota ali v obliki jabolka? Preprosto. Ogromna! Piškot je zelo lahko prebavljiv in gre njegov sladkor zelo hitro v kri in povzroči nagel skok v krvnem sladkorju – glukozi. Ta sladkor mora telo hitro nekam pospraviti in pogosto je to najhitreje v maščobne celice. Jabolko po drugi strani ima sladkor še vedno znotraj svojih celic. Telo mora najprej odpreti vse celice, da pridobi ves sladkor, ki je v njih. Posledično je skok sladkorja v krvi počasen in ima telo več časa »pametno« razporediti sladkor po celicah.

Razlike med sladkorji so velike. Mislim, da vemo, katere oblike so bolj zdrave. Pustimo ob strani še vse ostale zdrave snovi v sadju, ker potem ta primerjava postane že nesmiselna.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

0 0 votes
Article Rating