Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

Kot ginekolog sem pogosto tarča vprašanj, še bolj pa dvomov glede rabe hormonov. Ženske je strah, ne bi jih uporabljale, skrbijo jih stranski učinki … Jasno, dokler so mlade, je govora le o kratkotrajnih terapijah in kontracepciji. Danes bi rad spregovoril o nadomestnem hormonskem zdravljenju (NHZ; okrajšava) v menopavzi.

Hormoni so prišli na zelo slab glas konec devetdesetih, ko je bila objavljena velika, a relativno kratkotrajna raziskava – Women’s Health Initiative. Celotna študija je bila narobe zastavljena in rezultati napačno interpretirani. Povprečna starost žensk ob začetku raziskave je bila 63 let, jemale so umetne hormone in zaključek je bil, da naj bi NHZ povzročalo raka dojk.

Danes vemo, da je NHZ skoraj povsem brez verjetnosti stranskih učinkov, če se z njim začne zgodaj v prehodu v menopavzo, najbolje seveda takoj ob njenem nastopu, lahko že prej ob pojavu simptomov.

Najbolj pogosto NHZ danes je v obliki spreja (Lenzetto), ki ima estrogen, ki se v telesu pretvori v identičnega, kot ga proizvaja posteljica med nosečnostjo. Skoraj vedno mu dodamo mikroniziran progesteron (Utrogestan) v tableti, ki je prav tako naraven progesteron. Precej masovno ga dajemo nosečnicam. Stranskih učinkov tako rekoč nimata, razen relativno pogoste blage zaspanosti po Utrogestanu.

Foto: Mami Maja

Dokazali so, da umetni progesteron (v raziskavi so uporabljali medroksiprogesteron acetat) poveča verjetnost raka dojk. A pozor! Le za 0,1 %! Ob tem pa nič ne poveča verjetnosti umrljivosti zaradi raka dojk.

NHZ ne samo, da uspešno blaži simptome in znake menopavze, dobesedno izboljša kvaliteto življenja. In ga tudi podaljša! Dokazano je, da je pojavnost srčno-žilnih zapletov bistveno manjša, torej zmanjšuje verjetnost srčnih infarktov in možganskih kapi. Estrogen zaščitno deluje na steno žil, kar je eden od razlogov, zakaj ženske živijo dlje od moških (drugi je večja umrljivost moških v nesrečah in samomorilnost). Ker je estrogen v spreju, ne poveča verjetnosti krvnih strdkov. Upočasnjuje ali prepreči kognitivni upad (delovanje možganov). Torej preprečuje demenco, ki je strah in trepet večine starostnikov.

Iz mojega zornega kota ni debata, ali jemati NHZ ob pojavu simptomov menopavze, ampak ali naj bi preventivno jemale naravne hormone vse ženske v tem obdobju …

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

0 0 votes
Article Rating