Vam je prispevek všeč?

Besedilo: Peter Stražar, dr. med., spec. ginekologije (Ginekologija Stražar)

V angleškem članku sem zasledil, da so naši bivši člani Evropske unije gospodinjska dela uvrstili med tistih 150 minut aktivnosti tedensko, ki jih zdravniki svetujemo za bolj zdrav življenjski slog.

Razlog za to njihovo odločitev nekako dojamemo, ko pogledamo njihove izračune o porabi kalorij ob določeni aktivnosti; sesanje 80 kcal v pol ure, brisanje prahu 159 kcal/h, vrtnarjenje lahko tudi prek 300 kcal/h itd.

Enkrat sem že malo provociral, ko sem napisal, da je štetje korakov »malo nateg«. Navednice so seveda z razlogom. Jasno je več hoje bolje kot nič. In ni dvoma, da gospodinjska dela so fizično delo. A kljub vsemu bi morali ljudje stremeti k več …

Ko človek vidi, da mu je upadla kondicija, ne more prehoditi normalno za dve nadstropji stopnic, se mu nabirajo volančki na tipičnih mestih … ampak hišo ima že urejeno, v blagem sprehodu dnevno v povprečju naredi 10 tisoč korakov … Čas za kaj več? Menim, da se moramo zadihati, preznojiti. Samo minimalno doseganje nekega cilja ponavadi ni dovolj, da bomo ohranili naše zdravje in se izognili kroničnim boleznim.

Tako bi jaz štetje in gospodinjenje uvrstil v rubriko – Kako začeti.

PREBERITE TUDI: Čemu preventiva, ni to naporno?

PREBERITE TUDI: Ko teče voda v grlo, se čevelj ne obuje

PREBERITE TUDI: Gibanica

PREBERITE TUDI: So cilji (še) realnost?

PREBERITE TUDI: Je vsak sladkor enak?

PREBERITE TUDI: Motivirani in pametni

PREBERITE TUDI: Ženske in kruta usoda

PREBERITE TUDI: Hormoni? Da!

0 0 votes
Article Rating