Vam je prispevek všeč?

Družba Dnevnik je letos že osemnajstič izpeljala izbor najboljših najhitreje rastočih slovenskih podjetij. Letošnja zlata gazela je odšla na Škofjeloško, v družinsko podjetje Mebor iz Železnikov, ki izdeluje stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Njegov direktor je Boris Mesec, ki je leta 2012 prejel srebrni grb občine Škofja Loka za inovativnost, podjetništvo in prodor na tuje trge. V delovanje podjetja so tesno vpeti tudi njegovi trije sinovi, žena, sestra in brat.

»Družinsko podjetje Mebor dokazuje, da danes ni več razlike med velikimi in majhnimi, temveč le še med hitrimi in počasnimi. Svoje žage oblikuje po potrebah kupca, cilj podjetja pa je strankam dostaviti hitrejšo žago, ki zahteva manj sredstev za delovanje, in biti pri tem najbolj inovativen med konkurenti,« so letošnji izbor utemeljili v svetu Gazele, sestavljenem iz dosedanjih dobitnikov ter uglednih predstavnikov akademske, poslovne in civilne javnosti.

Boris Mesec je, kot navaja STA, prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal že leta 1982 in nato začel proizvodnjo. S slovenskega trga se je podjetje sprva prebilo k sosedom, na Hrvaško in v Avstrijo, danes pa 95 % izdelkov proda v tujini in je prisotno po vsem svetu, tudi v Sibiriji. Družbo odlikuje dinamična rast, v petih letih so v Meborju prihodke iz prodaje podvojili s šestih na skoraj 12 milijonov evrov, dodana vrednost 40 sodelavcev pa je lani dosegla izjemnih 98.500 evrov na zaposlenega. Poleg naložb v večje projekte se podjetje usmerja v razvoj specifičnejših strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

Simon Mesec, vodja prodaje, ki je v Cankarjevem domu prevzel nagrado, poudarja, da ni pomembno, od kod prihaja podjetje, temveč da ima dober izdelek za konkurenčno ceno. Po njegovih besedah v Meborju neradi napovedujejo nadaljnji razvoj, saj se bolj posvečajo temu, da bi vzdržno in stabilno rasli. Dolgoročno želijo biti prisotni povsod, kjer obdelujejo les, obenem si želijo, da bi v Sloveniji obdelali več hlodovine.

Podjetju Mebor za laskavo priznanje iskreno čestitam in želim uspešno prihodnost!

Foto: FB Mebor

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating