Vam je prispevek všeč?

Sezona v ciklokrosu se je minuli konec tedna začela v Ilirski Bistrici, danes pa se na drugi postaji nadaljuje v Škofji Loki. Dirka v organizaciji Športnega društva Koloka bo med 12. in 15. uro na sporedu v stari vojašnici, štela pa bo za pokal Slovenije (CX kolesa) in zimsko ligo (MTB kolesa).

Trasa je speljana na območju stare vojašnice v Škofji Loki. Podlaga je kombinacija asfalta, trave, peska, kolovoznih poti in stez. Proga je večinoma ravninska z dvema krajšima vzponoma, dvema nasipoma in nekaj umetnimi ovirami. Dolžina proge je približno 2100 metrov in ima 30 metrov višinske razlike.

Ob 12. uri se bodo najprej v boj spustili deklice in dečki do 15 let (20 minut + 1 krog), nato ob 12.40 ženske in mladinci do 19 let (30 minut + 1 krog), ob 13.20 pa še moški nad 19 let – elite & masters (45 minut + 1 krog). Ob 12.40 bo na sporedu tudi »CX za vse«, na katerem lahko štarta vsak, ki se želi preizkusiti v ciklokrosu. Podelitev kolajn in praktičnih nagrad za prva tri mesta po kategorijah bo 20 minut po koncu zadnje dirke.

In še, za popestritev, nekaj zanimivih izvlečkov iz tekmovalnih predpisov: vsak tekmovalec, ki odvrže ovitek od ploščice ali gela v naravo, bo diskvalificiran; ciklokros tekmovanja so organizirana v vsakem vremenu, razen če je organizacija resnično nemogoča; kršilci dopinških pravil niso zaželeni!

In še za neuke: kaj sploh je ciklokros? Je zvrst kolesarstva, pri kateri kolesarji vozijo po krožni progi. Na stezi je mnogo naravnih ovir, v obliki voda, blatnih delov, padlih dreves, tudi umetno postavljenih preprek – ograj, bal sena … Tako postane približno četrtina proge neprevozna, zato morajo tekmovalci ta del preteči s kolesom v roki. Na začetku dirke je tudi postajališče, na katerem lahko kolesarji v primeru zelo blatne proge vsak krog uporabijo novo kolo.

Foto: FB dogodka

Avtor: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating