Vam je prispevek všeč?

Ko sem pred jutrišnjim zaključnim piknikom Košarkarskega kluba Škofja Loka nameraval predstaviti enega od opaznejših igralcev drugoligaškega moštva LTH Castings, sem se po nasvet, kdo bi bil najprimernejši sogovornik, obrnil na predstavnika za stike z javnostmi Nejca Ziherla. Odgovor je bil nedvoumen: »Tim Sočak bo pravi izbor, star 18 let, Novi svet, odlične predstave.«

In res: čeravno je Tim (18 let, 190 centimetrov) med najmlajšimi v mladi škofjeloški članski zasedbi, je v zadnji sezoni v petih drugoligaških dvobojih prispeval dvomestno število točk, največ – 22 – Mesariji Prunk iz Sežane. Skupno se je ustavil pri 142 točkah. Njegovo povprečje v majici loškega kolektiva je bilo, po podatkih Košarkarske zveze Slovenije (KZS), 6,8 točke, 2,3 skoka, 0,6 asistence in 0,5 pridobljene žoge (v skoraj 17 minutah) na tekmo.

V ligi Nova KBM za obstanek je v 17 minutah povprečno prispeval po 5,9 točke, 1,9 skoka, 0,4 podaje in 0,3 pridobljene žoge na obračun, še posebej se je izkazal v zadnjem kolu, ko je Hopsom nasul kar 26 točk, od tega šest trojk! Za nameček je Tim v majici kranjskega ECE Triglava nastopil na zaključnem turnirju državnega prvenstva za košarkarje do 19 let in bil s 60 točkami najboljši strelec turnirja, izbrali so ga tudi v idealno peterko. Obenem je tudi uspešen dijak Gimnazije Škofja Loka.

Tim, je bila košarka vedno vaša prva izbira? Kdaj ste jo začeli igrati, kdo vas je navdušil, ste trenirali še kaj drugega?

Prvi šport, ki sem ga treniral, je bil nogomet, vendar je vse skupaj trajalo kakšen teden. Potem sem začel trenirati košarko, druga možnost pa je bila tenis, saj je oče teniški trener. Za košarko me je navdušil ravno oče, saj je velik košarkarski navdušenec. Tako sem začel trenirati, ko sem dopolnil 7 let.

Stari ste 18 let, v KK Škofja Loka ste zelo zgodaj dobili priložnost za igranje tudi v članski konkurenci. Vam je ustrezalo tako?

To, da sem dobil priložnost že tako zgodaj, mi seveda zelo ustreza in mi daje motivacijo za naprej.

V tej sezoni ste nosili tudi dres Triglava. Kako to?

V Triglav sem odšel, ker sem se želel preizkusiti v 1. mladinski ligi, v kateri smo pozneje tudi osvojili 3. mesto v državi.

LTH Castings je bil v zadnji sezoni kombinacija mladih in izkušenih igralcev. Kako sta, denimo, Boris Jeršin in Vjekoslav Petrović gledala na vas, ki šele prodirate na sceno?

Boris Jeršin in Vjekoslav Petrović sta izkušena igralca, ki sta nam mladim dala veliko svojega znanja in izkušenj, kar bomo lahko izkoristili tudi v prihodnosti.

Kako bi ocenili doseženo v zadnji sezoni? Pa sebe?

Sezono bi ocenil kot zelo uspešno, tako individualno kot ekipno. Kot sem že omenil, 3. mesto v državi z mladinci in preboj v ligo za obstanek s člani sta omembe vredna dosežka, ki ju zagotovo ni nihče pričakoval. Še bolj pa je pomembno, da sem dobil priložnost in napredoval kot košarkar.

Kako kaže za v prihodnje? Boste ostali v Škofji Loki ali imate morda na mizi ponudbe domačih ali tujih klubov?

Za prihodnjo sezono še nič ne vem. Čez poletje me čaka delo z reprezentanco, potem pa bomo videli, kako naprej.

Kako usklajujete športne in šolske obveznosti? O vas sem že pisal tudi kot o prejemniku bronastega Cankarjevega priznanja?

Organiziranost in želja biti najboljši, kar si lahko na obeh področjih, je ključ do uspeha. Cankarjevo tekmovanje mi je predstavljalo neko sprostitev, odmik od športa v literarni svet.

Kdo bo letošnji prvak lige NBA in kdo slovenski prvak?

Letošnji prvak lige NBA bodo bojevniki iz San Francisca, ekipa Golden Stata, slovenski prvak pa bo postala ekipa Petrola Olimpije.

Ostali članki iz rubrike Ločan ekspres TUKAJ.

Fotografije: Igor Martinšek

Avtor: Janez Porenta

________________________________

Poznate Ločanko ali Ločana, ki bi ga/jo bilo vredno predstaviti v rubriki “Ločan ekspres”, v kateri predstavljam ljudi, ki so uspešni na svojem področju? Sporočite mi na info@loske-novice.si.

0 0 votes
Article Rating