Vam je prispevek všeč?

Rokodelski center DUO Škofja Loka prijazno vabi na »Tečaj rezbarjenja«, ki ga bo vodila mojstrica rokodelka Petra Plestenjak Podlogar. Tečaj bo potek tri marčevske četrtke (in sicer 2., 9. in 16. marca 2023) med 17. uro in 19.30 v prostorih Rokodelskega centra DUO Škofja Loka na Mestnem trgu 34.

Petra Plestenjak Podlogar je danes edina nosilka mojstrskega znanja izdelovanja modelov za mali loški kruhek. Stoletja dolgo tradicijo izdelovanja lesenih modelov in peke ta malih kruhkov so na Škofjeloškem v začetku 18. stoletja začele redovnice klarise, Petra pa jo danes nadaljuje in nadgrajuje tudi s svojimi avtorskimi motivi in vzorci, s čimer bogato tradicijo prepleta s sodobnostjo. Kot nosilka znanja izdelave modelov za loški kruhek je vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

Na rokodelskem tečaju se bodo udeleženci naučili osnov rezbarjenja, ravnanja z rezbarskimi dleti in drugim orodjem. Pod mentorstvom mojstrice bodo izdelali ročno rezbarjen manjši model za loški kruhek, lahko pa še lesen obesek ali knjižno kazalo. Na tečaj lahko udeleženci prinesejo svoja rezbarska dleta, kdor jih nima, pa jih dobi na tečaju. Prijave so obvezne, največje število udeležencev je 8. Cena rokodelskega tečaja je 95 € in vključuje strokovno mentorstvo, les za izdelke in uporabo rezbarskih dlet.

Vir in foto: FB dogodka

Povzel: Janez Porenta

0 0 votes
Article Rating