Vam je prispevek všeč?

Danes malo pred 16. uro je, po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), zagorelo v gozdu na težko dostopnem in zahtevnem pobočju Potoške gore v občini Preddvor. Požara do večernih ur še niso omejili, med okrog 40 gasilskimi društvi iz vse Gorenjske so tudi gasilci iz vseh škofjeloških PGD.

»Tudi naši gasilci pomagajo nad Preddvorom,« so zapisali v Gasilskem društvu Virmaše – Sv. Duh. »Trenutno posredujemo na gozdnem požaru v Preddvoru, skupaj z ostalimi društvi GPO Škofja Loka,« so objavili v Gasilski enoti Trata. »Tudi mi smo tam,« so dodali v PGD Reteče – Gorenja vas.

Kot so obvestili s Policijske uprave Kranj, na pobočju Potoške gore – proti izletniški točki Baba – gori v velikem obsegu. Ognjeni zublji so zajeli okoli 500 hektarov naravnega okolja s travnikom in gozdom, gori tudi nekaj objektov. Posreduje več kot 250 gasilcev iz vse Gorenjske, poleg poklicnih tudi okoli 40 gasilskih društev in dva helikopterja Slovenske vojske, pomoč pri pregledu terena je nudil še policijski helikopter.

Požar še ni omejen in je trenutno še vedno nad naseljem Potoče. Podatkov o poškodovanih ni, tudi evakuacija prebivalcev zaenkrat še ni bila potrebna. Materialna škoda bo velika. Dejavnosti se bodo nadaljevale danes zvečer in verjetno tudi jutri. Dokler bo na območju potekala intervencija, je dostop prepovedan, zavarovanje kraja in dostopov izvaja policija, so še sporočili s PU Kranj.

Foto: Dejan Košir

 

»Domačini naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj,« je še navodilo kranjske policijske uprave. Aktivirali so tudi štab Preddvorske civilne zaščite, ki je že pripravila prenočišča, v kolikor bo potrebna evakuacija. Planinska koča na Sv. Jakobu (961 metrov), ki stoji na razgledni točki na zahodnem grebenu Potoške gore poleg cerkve sv. Jakoba, bo v torek zaradi varnosti pohodnikov in gasilske intervencije zaprta.

Avtor: Janez Porenta

Foto: Gasilsko društvo Virmaše-Sv. Duh

0 0 votes
Article Rating